Drukuj
Przetwory

Podczas weekendu na słomnickim Rynku można było zasmakować regionalnych przysmaków, serwowanych m.in. przez naszych lokalnych producentów i restauratorów. 

W sobotę i niedzielę 22-23 czerwca na Rynku w Słomnikach odbył się Jarmark Michałowy, podczas którego można było zarówno kupić jak i skosztować pysznych potraw i przekąsek oraz produktów oferowanych przez wystawców. W wydarzeniu swoje produkty prezentowali m.in. Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Słomniki, Restauracja Cichy Gaik, Restauracja Rejtanówka, Koło Pszczelarzy ze Słomnik,  Firma Lawendziarnia Stoki 6 Ekologiczna uprawa lawendy – produkty na bazie lawendy,  Spiżarnia Bronowicka – olej z pestek dyni, Firma Jagła Catering i Lunch, Firma Dukatki.pl – m.in. suplementy diety, kasze, cukry, miody.

Oprócz degustacji nie zabrakło atrakcji dla dzieci w wykonaniu Firmy Animatort – konkursy z nagrodami, malowanie twarzy, puszczanie baniek, darmowa wata cukrowa.

W konkursie na lokalną lub tradycyjną potrawę wyróżniono Koło Pszczelarzy ze Słomnik za gołąbki z kaszy gryczanej na miodzie i piwie, Koło Gospodyń Wiejskich z Prandocina Wysiołka – za chleb ze smalcem, Koło Gospodyń Wiejskich ze Smrokowa – za pieróg z mięsem „Przysmak słomnicki”.

W konkursie na tradycyjną potrawę lub lokalny produkt w nowoczesnej odsłonie – wyróżniono Jagła Catering i Lunch – za chłodnik z botwinki, rabarbaru i rzodkiewki, Restaurację Rejtanówka – za zupę czosnkową z serem Gorgonzola i grzankami oraz Restaurację Cichy Gaik – za żurek krakowski w wersji fit.

Galeria zdjęćOrganizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Słomniki, patronat honorowy objął Burmistrz Gminy Słomniki. Projekt został dofinansowany ze środków LGD Jurajska Kraina.

Foto UM Słomniki, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju gminy Słomniki

Odsłony: 1402